View, Copy, Modify: Talk With Simon Kentgens

View, Copy, Modify: Talk With Simon Kentgens
Monday, November 14, 2011 ยท 4:00pm – 6:30pm

at: KUNCI Cultural Studies Center

Jl. Langenarjan Lor 17B, Panembahan, Kraton Yogyakarta
[Geser ke bawah untuk teks versi bahasa Indonesia]
KUNCI Cultural Studies Center invites you to a public discussion with Exchange Room guest, Simon Kentgens. In this occasion he will share some of the insights during his stay in Yogyakarta for the past one month, where he has made observations, mainly through archives research in IVAA, series of focused conversations and looking around, about genealogies of ideas in arts practices and speculations of common culture in local art scenes.The preliminary research project revolves around issues of copying and its limits when approached through the conventional framing of copyright, authorship, and transactional interests. It aims at leveraging notions of copying into the commons, sharing culture, affinity actions and hybridity in contemporary arts practices. This exploration is guided by several questions, such as: what does it mean to copy in a context where sharing culture is everywhere ? How do structures of tradition and modernity imbued forms of knowledge-circulation? Is common a common thing of everyday lives, in the arts? How does this conceptualization contribute to the understanding of a generation of art practices?

Simon tries to explore these subject matters in a context where there is free movement of cultural artefacts within a prominent copy-culture, wide non-legal distribution networks (such as piracy), and blurred boundaries between private and public owner-/authorship, such as in Indonesia. These operate as modes that enable knowledge production in space dominated by a scarcity of access to such resources and a strong tradition of reproduction.

Simon Kentgens (http://www.simonkentgens.com/) is an artist based in Rotterdam, The Netherlands. He has participated in several exhibitions within Europe and beyond. Before his cooperation with KUNCI he did residencies in China and Turkey where he explored the notions of copying and common ideas in their local contexts. Together with Berlin based artist Michiel Huijben, he is co-founder of the art blog http://www.pietmondriaan.com/ , in which, by playfully connecting different works, he searches for common correlations and connections within contemporary art.

Free and open for public

Amati, Tiru, Modifikasi: Presentasi Simon Kentgens

KUNCI Cultural Studies Center mengundang Anda ke diskusi publik dengan tamu Exchange Room, Simon Kentgens. Dalam kesempatan ini ia akan berbagi beberapa cerapannya selama tinggal di Yogyakarta selama sebulan terakhir, dari amatannya atas silsilah gagasan dalam praktik seni dan spekulasi tentang budaya bersama dalam dunia seni lokal, melalui riset arsip, serangkaian pembicaraan terfokus dan melihat-lihat.

Riset awal ini berkisar pada isu-isu meng-kopi dan batas-batasnya ketika didekati melalui bingkai konvensional hak cipta, kepengarangan, dan kepentingan transaksional. Hal ini bertujuan untuk memanfaatkan gagasan menyalin ke dalam commons, budaya berbagi, tindakan bersama dan hibriditas dalam praktik seni kontemporer. Eksplorasi ini dipandu oleh beberapa pertanyaan, seperti: apa artinya meng-kopi dalam konteks di mana budaya berbagi ada dimana-mana? Bagaimana struktur tradisi dan modernitas turut membentuk sirkulasi pengetahuan? Apakah commons hal yang lazim ditemukan dalam kehidupan sehari-hari, dalam seni? Bagaimana konsep ini berkontribusi pada pemahaman atas satu generasi praktik kesenian?

Simon mencoba untuk mengeksplorasi perkara ini dalam konteks di mana artefak budaya bergerak bebas dalam maraknya budaya meng-kopi, jaringan distribusi non-legal (seperti pembajakan) yang luas, dan kaburnya batas-batas antara pemilikan privat dan publik, seperti di Indonesia. Operasi moda-moda ini lah yang selama ini memungkinkan produksi pengetahuan ketika ruang yang ada didominasi oleh kelangkaan akses ke sumber daya pengetahuan dan tradisi reproduksi yang kuat.

Simon Kentgens (http://www.simonkentgens.com/) adalah seniman dari Rotterdam, Belanda. Dia telah berpartisipasi dalam beberapa pameran di Eropa dan di negara-negara lainnya. Sebelum kerjasamanya dengan KUNCI, dia menempuh residensi di Cina dan Turki di mana dia mengeksplorasi pemahaman tentang meng-kopi dan gagasan commons dalam berbagai konteks lokal. Bersama dengan seniman asal Berlin, Michiel Huijben, ia mendirikan blog seni http://www.pietmondriaan.com/ , di mana dengan bermain-main mereka menghubungkan karya yang berbeda, dan mencari kaitan dan kesamaan di dalam seni kontemporer.

Acara ini gratis dan terbuka untuk umum